Obyvatelia ukrajinského pohraničia sa dočkajú nápravy

13.03.2008 Snina

Ubľa/Snina 13. marca (TASR) - Obyvatelia slovensko-ukrajinského pohraničia, ktorí sa cítia byť novelou colného zákona diskriminovaní, sa dočkajú nápravy. Nespokojnosť so spomínanou novelou vydarili v otvorenom liste ...
\"Spoločné rokovania s predsedom parlamentu Pavlom Paškom nás uspokojili a jeho prísľub, že sa daným stavom bude zaoberať vláda, prijali aj starostovia dotknutých obcí, s ktorými sme sa spoločne stretli minulý týždeň v obci Priekopa v Sobraneckom okrese, \" uviedla dnes pre TASR starostka Uble Nadežda Sirková. Paška podľa jej slov zástupcov z Ubľansko-uličskej doliny ubezpečil, že už v apríli by mala prejsť v parlamente prvým čítaním novela colného zákona a následne v decembri by malo začať platiť nové nariadenie vlády. \"Dôležité je, že novela zmení podmienky a že nariadenie bude platiť pre všetkých obyvateľov Slovenska rovnako, \" doplnila Sirková.
Problém, s ktorým obyvatelia vyjadrili nesúhlas a rozhorčenie, spočíval v tom, že sporná novela mala od 1. januára tohto roka zabrániť nelegálnemu pašovaniu tovaru z Ukrajiny. Podľa nej si však obyvatelia žijúci 15 kilometrov od ukrajinskej hranice mohli denne doviezť bez zaplatenia colného poplatku najviac 20 kusov cigariet a maximálne 60 litrov pohonných hmôt.
\"Naši obyvatelia sa touto novelou cítia diskriminovaní, pretože okrem obmedzení množstva dovezeného tovaru oslobodeného od cla sú povinní v prípade väčšieho množstva nákupu pri prechode hraničného priechodu predložiť okrem cestového pasu aj občiansky preukaz, hodnoverný dôkaz o navštívenom mieste na Ukrajine - cestovný lístok miestnej hromadnej dopravy, doklad o zakúpení a nadobudnutí dovážaného tovaru a písomné colné vyhlásenie, ak je požadované colným orgánom, \" uvádza sa v liste, ktorý smeroval k ústavným činiteľom.
Iniciátori listu zo Sobraneckého, Michalovského a Trebišovského okresu v ňom ďalej uvádzajú, že ak bola schválená takáto právna norma, ktorej cieľom je zabrániť pašovaniu, nech je účinná v rámci celej Slovenskej republiky. Vyjadrili tiež obavu, že obyvatelia prihraničných obcí si na spomínanom podklade začnú nahlasovať trvalé pobyty vo vzdialenejších mestách, aby sa vyhli nezmyselnému obmedzeniu a mohli tak nakupovať tovar z Ukrajiny za rovnakých podmienok ako ostatní Slováci.
 

Vyberte región